Jedyne co wyniosłem z tej szkoły to karte graficzną Gtx 1050, depresje i schizofrenię hebefreniczną
A tutaj przepis na jarzynową
Sałatka jarzynowa
Najlepsza i sprawdzona sałatka jarzynowa. To mój ukochany, tradycyjny przepis, którym dzielę się z Tobą z największą przyjemnością. Salatka jarzynowa to kultowe danie w moim domu. Robię ją na wszystkie Święta!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Czas gotowania warzyw: 30 minut
Liczba porcji: 1400 g sałatki
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
3 średnie ziemniaki - 350 g
4 duże lub więcej mniejszych marchewek - 450 g
2 cieńsze pietruszki - 200 g
korzeń selera - kawałek wielkości jajka
4 duże ogórki kiszone - 200 g
malutka cebulka lub kawałek pora - 50 g
1 małe jabłko
puszka groszku konserwowego - 400 g
4 średnie jajka
4 łyżki dobrego majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa, 1
Krok 1: Skompletuj składniki
Zawsze przed szykowaniem sałatki jarzynowej lubię sobie wyjąć wszystkie składniki. Mam pewność, że niczego nie zapomnę dodać. Część warzyw oraz jajka będę gotować. Ich struktura będzie zatem miękka. Chrupkości w sałatce jarzynowej daje ogórek kiszony oraz jabłko. Dlatego też zalecam nie rezygnować z udziału jabłka w sałatce. Ogórków kiszonych również nigdy nie jest za wiele :)
Na zdjęciu nie ma ziemniaków, ponieważ w tej akurat sałatce ich nie dodałam. W składnikach jednak jest i możesz zdecydować czy je dodać, czy też nie. Nie każdy bowiem jada sałatkę jarzynową z ziemniakami.
Skompletuj składniki
Krok 2: Ugotuj warzywa i jajka
W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzenie pietruszki oraz kawałek selera (możesz go pominąć). Nie obieraj ich ze skórki. Tak samo ziemniaki (jeśli dodajesz je do sałatki). Warzywa umieść w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie gotuj ich jednak za długo, by były jędrne i nie rozpadały się w sałatce. Zazwyczaj nie gotują się dłużej niż 30 minut. Dużo zależy od grubości warzyw.
Po ugotowaniu od razu wyjmij warzywa z wody i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki i posiekaj drobno. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Na szybko: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia a potem do posiekania.
Ugotuj warzywa i jajka
Krok 3: Pokrój i sparz pora
W mojej sałatce zazwyczaj jest por. Odcinek około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Biały odcinek pora szatkuję i sparz na sitku wrzątkiem. Sitko trzymam zawsze w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz poszatkować małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
pokaż więcej...